De kracht van teamwork
Hoewel ik als ICT-coördinator veel verantwoordelijkheid draag, doe ik dit zeker niet alleen. Vroeger waren we met twee, maar sinds vorig jaar hebben we een team van vier personen waarin de taken goed verdeeld zijn. Sommigen focussen meer op het pedagogische aspect, terwijl anderen zich bezighouden met de technische kant. Deze samenwerking zorgt ervoor dat we een solide basis hebben om de digitale uitdagingen van vandaag en morgen aan te pakken.
Trots op het laptopproject
Waar ik het meest trots op ben, is de succesvolle uitrol van ons laptopproject. Nog voor er sprake was van de Digisprong, hadden we al besloten om iedere leerling te voorzien van een persoonlijke laptop. We merkten dat niet alle leerlingen thuis gelijke kansen hadden qua digitale leermiddelen. Daarom vonden we het belangrijk om laptops aan te bieden tegen een zeer lage huurprijs. Dankzij de Digisprong konden we dit project versneld uitrollen. Binnen een paar maanden hadden alle leerlingen en leerkrachten een laptop.
Bij deze uitrol vielen alle puzzelstukken in elkaar. Door onze langetermijnvisie en ons beleidsplan was ons schoolnetwerk al stevig uitgebouwd. De nodige kennis was aanwezig om een centraal laptopbeheersysteem te implementeren, en administratief en logistiek kregen we veel hulp van collega's. Toen alles uiteindelijk soepel verliep, was ik bijzonder trots op het resultaat.
Permanente educatie en up-to-date blijven
De ICT-wereld verandert voortdurend, en het is cruciaal om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Tien jaar geleden spraken we bijvoorbeeld nog niet over centraal laptopbeheer via Intune. Daarom volg ik regelmatig nascholingen, onder andere via de Signpost Academy en het Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Ook informele contacten met andere ICT-coördinatoren zijn waardevol; ze bieden de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren.
Samenwerking met Signpost
Voor de keuze van onze laptops kozen we voor de HP Probook, zowel voor onze leerlingen als leerkrachten. Het was belangrijk dat iedereen hetzelfde toestel zou gebruiken, zodat ze elkaar beter konden helpen. We deden hiervoor beroep op Signpost, en de samenwerking verliep vlekkeloos. Prijs-kwaliteit boden zij de beste optie, en ook van de nazorg zijn we zeer tevreden. Regelmatig komt er een technieker langs om herstellingen uit te voeren, en dat verloopt altijd aangenaam en efficiënt.
Erkenning voor inzet
Onlangs werd ik verkozen tot ICT-coördinator van het jaar, een titel georganiseerd door de Vlaamse Vereniging van ICT Coördinatoren. Deze prijs is gebaseerd op nominaties door collega's. Toen ik hoorde dat we met drie collega’s van onze school genomineerd waren, was ik al heel blij. Dat betekende dat onze inzet werd gewaardeerd. Maar toen ik uiteindelijk de prijs won, was ik echt overdonderd. Het is een erkenning voor de jarenlange inzet, niet alleen van mij, maar van ons hele ICT-team, en daar ben ik ontzettend trots op.
De toekomst: Zelfstandige leerlingen en leerkrachten
Mijn ultieme doel is om overbodig te worden. Ik wil dat onze leerlingen en leerkrachten zo digitaal vaardig worden dat ze onze hulp niet meer nodig hebben. Dat technisch alles automatisch verloopt, zodat ze zelfstandig aan de slag kunnen. Tot die tijd blijf ik met veel plezier werken aan de uitdagingen die nog op ons pad komen.
Het gebruik van Google Workspace en Microsoft 365
Op onze school gebruiken we zowel Google Workspace als Microsoft 365. We hebben bewust voor beide platformen gekozen om onze leerlingen zo digitaal mogelijk vaardig te maken. Google Workspace gebruiken we al jaren, maar we zien dat Microsoft 365 met tools zoals OneDrive en SharePoint sterk in opmars is. Beide platformen bieden unieke voordelen, en door ze beide aan te bieden, bereiden we onze leerlingen optimaal voor op hun digitale toekomst.